19-11-2021 HB-Café Zeeland: Intens mens

Online

Door: Lotte van Lith

Intens mens: een levendige avond over begaafdheid, intensiteit en emotionele ontwikkeling

Niets tegenstaand open. Je mist een filter. Een rem, afweer, afstand. Omdat je
met gevoel kijkt, emoties beredeneert en verbeelding praktiseert. Een vertroebelde
perceptie, kwadratische scherpgevoeligheid – zo ken je jezelf (uit: Intens Mens).

Intensiteit wordt veelal in één adem met begaafdheid genoemd. Hoewel het geen synoniem van begaafdheid betreft, zijn beschrijvingen van intensiteit, zoals in de overprikkelbaarheden uit de positieve desintegratie theorie, voor veel begaafde personen (en hun omgeving) zeer herkenbaar.

Deze herkenning gold ook voor Lotte. Zij deed de afgelopen tien jaar veel kennis op van positieve desintegratie, begaafdheid en intensiteit. Naast het verzorgen van talrijke workshops, verdiepingsmodules en individuele begeleiding, schreef zij lyrische reflecties over intensiteit en emotionele ontwikkeling. Deze zijn gebundeld in het boek Intens Mens.

Soms overmant de intensiteit je. Nee, wees niet bang voor overweldiging. De beste
draagkracht voor deze draaglast is de intensiteit zélf. Precies zoals je bent, hoogst zelfkritisch, ben je buitengewoon goed in staat jezelf de opdonder én toeverlaat te bieden
die je op momenten van vermijding behoeft. Als je namelijk werkelijk kritisch bent
richting jezelf, is radicale zelfacceptatie de enige juiste levenshouding (uit: Intens Mens).

Lotte van Lith neemt ons tijdens deze avond mee in de belevingswereld en ontwikkelkracht van intensiteit. Zij doet dit aan de hand van voordrachten uit de bundel Intens Mens, sprekende praktijkvoorbeelden van de intense mens in ontwikkeling, kunstige illustraties en speelse, reflectieve oefeningen. Het is een avond die je faciliteert in zelfonderzoek en duurzaam begrip, uiteraard met een goede scheut tijdloze zelfspot. We hebben evenzo en integer aandacht voor wat intensiteit op gebied van zelfzorg en op relationeel vlak betekent en behoeft. We hebben gevoelig oog voor onvermijdelijk intens, complex menszijn en vieren intensiteit als katalysator van creativiteit, levendige verbinding en ontwikkeling. Wees welkom!

Over de spreekster:
Lotte van Lith is docent en senior trainer begaafdheid en de psychologie van ontwikkeling aan o.a. de School of Thinking (Vrije Universiteit Brussel, verzorgt op internationaal niveau lezingen en is individueel begeleider van begaafde adolescenten en volwassenen. Binnen haar bedrijf A Lot Of Complexity verzorgt ze tevens levendige studiedagen en (online) cursussen voor zowel particulieren als professionals. In 2016 ontving ze de Mensa Fonds Awards in de categorie ‘Werk’ voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van hoogbegaafd talent. In 2021 is haar bundel Intens Mens gepubliceerd: https://www.alotofcomplexity.nl/boek) uit.

Zie voor informatie over haar persoon en werk graag www.alotofcomplexity.nl

Wijziging: In verband met de nieuwe maatregelen zal dit HB-Café online gehouden worden.

Aanmelden kan via de site van het IHBV.

Locatie: Online
Tijd: 19:15 uur inloop, we starten om 19:30 uur – 22:00 uur.
Entree: € 10,00 per persoon